Make IT Work

MYLEAVES CASE

Skills-based opleiden als cruciale factor voor het succes van Make IT Work, omscholing naar de IT Sector

February 8, 2023

Het Make IT Work traject (it-omscholing.nl) is een programma dat is ontworpen om mensen te helpen die willen omscholen naar een carrière in de IT-sector. Het programma richt zich op mensen die geen achtergrond hebben in de IT, maar die wel graag een loopbaan in deze industrie willen nastreven.

Hoe het begon

In 2015 startte de Hogeschool van Amsterdam (HvA) dit initiatief. dit deed de HvA met steun van de Amsterdam Economic Board, de Metropoolregio Amsterdam en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In 2018 bestempelt de Europese Commissie Make IT Work als modelproject voor het aanleren van digitale vaardigheden. In datzelfde jaar wint Make IT Work de Pro-Motor Award. Die award is de jaarlijkse prijs voor een ambitieus idee waarbij kwaliteit wordt beloond en innovatie wordt gestimuleerd.

Skill based opleiden

Het traject biedt een uitgebreide en praktische training in diverse IT-gebieden, zoals softwareontwikkeling, systeembeheer, netwerkbeheer en cybersecurity. Het programma is ontworpen om mensen met verschillende leerstijlen en niveaus te helpen, of je nu net begint of al enige ervaring hebt in de IT-sector.

Een van de belangrijkste kenmerken van Make IT Work is dat het flexibel is. Het programma biedt online lessen aan, waardoor deelnemers de mogelijkheid hebben om te studeren wanneer het hen het beste uitkomt. Bovendien zijn er ook klassikale sessies beschikbaar voor deelnemers die graag in een meer gestructureerde omgeving willen studeren. Door deze flexibiliteit kan het programma worden aangepast aan de individuele behoeften van de deelnemer.

Daarnaast is het ook praktijkgericht. Deelnemers worden niet alleen getraind in de theoretische aspecten van IT, maar krijgen ook hands-on ervaring. Dit gebeurt onder andere door middel van praktijkopdrachten en stages bij verschillende bedrijven in de IT-sector. Hierdoor krijgen deelnemers de kans om hun vaardigheden in de praktijk te brengen en waardevolle ervaring op te doen die van onschatbare waarde kan zijn bij het vinden van een baan.

Het programma is daardoor niet alleen gericht op het aanleren van IT-vaardigheden, maar ook op het ontwikkelen van soft skills. Dit omvat vaardigheden zoals communicatie, teamwerk, probleemoplossing en leiderschap. Deze vaardigheden zijn essentieel voor succes in de IT-sector en worden vaak door werkgevers gezocht bij sollicitanten.

Een ander belangrijk aspect is de ondersteuning die deelnemers krijgen bij het vinden van een baan. Het programma heeft sterke relaties met verschillende bedrijven in de IT-sector en biedt deelnemers de kans om in contact te komen met potentiële werkgevers. Bovendien biedt het programma ook sollicitatie- en cv-ondersteuning om deelnemers te helpen bij het vinden van een baan.

Al met al is Make IT Work  een uitstekend programma voor mensen die willen omscholen naar een carrière in de IT-sector. Het biedt een uitgebreide en praktische training, flexibiliteit, praktijkervaring, soft skills-ontwikkeling en ondersteuning bij het vinden van een baan. Met deze brede aanpak is het programma goed gepositioneerd om mensen te helpen bij het realiseren van hun doelen in de IT-sector.

  • Het programma heeft een slagingspercentage van 85%. Dit betekent dat 85% van de deelnemers slaagt voor het programma en hun IT-certificering behaalt.
  • Meer dan 90% van de afgestudeerden van het it-omscholing.nl traject vindt binnen zes maanden na afstuderen een baan in de IT-sector.
  • Het programma heeft samengewerkt met meer dan 50 bedrijven in de IT-sector om stages en werkervaringen aan te bieden aan deelnemers.
  • Het it-omscholing.nl traject heeft tot nu toe meer dan duizend mensen geholpen bij het omscholen naar een carrière in de IT-sector.
  • Het programma heeft een tevredenheidspercentage van 95% onder deelnemers, die aangeven dat ze het programma waardevol, praktijkgericht en goed gestructureerd vinden.

Make IT Work 2023

Vandaag de dag zijn verschillende hogescholen in Nederland aangesloten bij Make IT Work. Dit succesvolle omscholingstraject wordt nu uitgevoerd door HAN, Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool van Amsterdam – Hilversum, en IT Academy Noord-Nederland. Wie weet welke hogescholen zich in de toekomst nog meer aansluiten.

de MyLeaves webapp ondersteunt de kandidaat bij elke stap richting een nieuwe baan.

Tastbare voortgang

Of het nu gaat om het bijleren van één specifieke vaardigheid of het aflopen van een volledig traject, MyLeaves toont kandidaten precies hoe ver ze zijn en hoe ver ze nog moeten voor die nieuwe baan.

Vinger aan de pols

Niet iedereen leert even makkelijk. Met een helder progressieoverzicht krijgen opleiders inzicht in de voortgang van kandidaten en zien ze wie wel wat hulp kan gebruiken op het pad naar een nieuwe carriere.